Musical
Musical, De soldaat van Oranje
Vrijdagavond 2 februari 2017, ben ik naar Valkenburg (Z-H) geweest om naar de musical "De soldaat van Oranje" te kijken. De musical wordt opgevoerd in een tot theater omgebouwde vliegtuighangar. Het theater staat op het voormalige militaire vliegveld Valkenburg. Dit ligt tussen Wassenaar, Katwijk en Leiden in.
Ik ben er naar toe gegaan omdat ik 6 opdrachten voor CKV1 moet gaan doen, dit leek me wel leuk omdat de oorlog mij interesseert. Ik weet eigenlijk niet wat ik kon verwachten van de musical want ik ben nog nooit bij een musical geweest.
De regisseur van deze musical is Paul Verhoeven.
De namen van de acteurs zijn: Erik Hazelhoff-Roelfzema - Jonathan Demoor / Koningin Wilhelmina - Debbie Korper / Charlotte - Melissa Drost / Fred - Kevin Schoonderbeek / Anton - Roel Dirven / Chris - Marcel Harteveld / Bram - Sjoerd Spruyt / Paul - Marijn Klaver / Victor - Valentijn van Hall / Ada - Lotta Sophie Bakker / van 't Sand - Will van der Meer
De theatervoorstelling gaat over een student Erik Hazelhoff Roelfzema. Hij en zijn vrienden leiden een studentenleven, totdat de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen. De oorlog zet alles op zijn kop. Alle studentes maken hun eigen keuze wat ze gaan doen. Vechten voor de vrijheid en het vaderland of verder studeren of bewust kiezen voor de vijand. Erik vertrekt aan het begin van de oorlog naar Engeland. Hij smokkelt vanuit Engeland zendapparatuur naar Nederland. In Engeland komt hij in contact met Koningin Wilhelmina. De verzetsstrijders worden doodgeschoten. Erik is daarna betrokken als piloot bij de bombardementen op Duitsland. Hij wordt adjudant van koningin Wilhelmina en ontvangt tijdens de oorlog de Militaire Willems-Orde. Dit is de hoogste Koninklijke onderscheiding.
Het thema van de musical is de Tweede Wereldoorlog. Soldaat van Oranje is een Nederlandse musical. Het is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de Nederlandse verzetsheld Erik Hazelhoff Roelfzema.
De belangrijkste personages zijn die van Erik Hazelhoff Roelfzema, om hem draait de hele musical. Koningin Wilhelmina, zij is de inspiratie van het Nederlands verzet tegen de naties. Charlotte, zij is de inspiratie voor Erik om door te gaan. van 't Sand, hoofd van de inlichtingen in Engeland en adviseur van de koningin.
Er zijn veel acteurs. Jonathan Demoor (Erik Hazelhoff Roelfzema) vond ik heel goed. Hij leeft mee met het personage. De mooiste scene van hem vond ik aan het strand.
De theaterzaal is gebouwd op een draaischijf. Je draait van decor naar decor, bijvoorbeeld van links naar rechts. Er zijn rondom schermen geplaatst die projecties laten zien. De kostuums waren realistisch. Het decor was erg mooi vooral die van het strand, er zat echt diepte in.
Het licht, muziek en geluid in de voorstelling waren natuurlijk heel belangrijk. Het bepaalt de sfeer die er op dat moment plaats vindt. Vrolijke muziek, een vrolijk gedeelte in de musical. Een dramatisch gedeelte in de musical dan ook dramatische muziek.
Het mooiste gedeelte in de musical vond ik dat het podium draaide en dat het decor opendraaide en we buiten de landingsbaan van het vliegveld zagen met een Dakota PH-ALR uit 1939 waar Koningin Wilhelmina uit stapte. Wat me het minst boeide weet ik eigenlijk niet, alles was boeiend.
De regisseur heeft het verhaal willen vertellen over het leven van Erik Hazelhoff Roelfzema
Ik ben nog nooit bij een musical geweest, ik wist echt niet wat ik moest verwachten.
Ik vond de voorstelling erg leuk en mooi om te zien. Ik vond dat de musicalspelers het goed deden en leefden zich goed in in de personages die ze speelden. Ze hadden goede kleding aan. Dat je in het midden van de zaal zat en dat er om je heen allemaal verschillende decors waren, die af en toe open gingen, waar je dan naar toe draaide. Was echt erg mooi. De sfeer was soms vrolijk en soms dramatisch.
De musical krijgt van mij een: 9
De cast van Soldaat van Oranje
Soldaat van Oranje: dááááág Broadway
Recensie: Soldaat van Oranje
Genre: musicaldrama
Regisseur: Theu Boermans
Gezien: première zaterdag 30 oktober, voormalig vliegveld Valkenburg bij Leiden
Beoordeling: *****+
Wie naar de musical Soldaat van Oranje gaat, weet dat je iets bijzonders te wachten staat. Dat je op een schijf van 33 meter langs de decors draait. Maar ja, meer weet je ook niet. Fred Boot en Robin de Levita namen met dit miljoenenproject in een Theaterhangar als producers een groot risico. Het premièrepubliek mocht de ‘attractie’ op 30 oktober, samen met de koningin, beleven. En? Een tien met een griffel. Vijf sterren! En een plus.
Meer dan drie uur zit je middenin het verhaal van Erik Hazelhoff - Roelfzema, de bekendste verzetsstrijder van ons land. Letterlijk middenin, want je draait met 1102 medetoeschouwers langs de verschillende (onwaarschijnlijk mooie) decors in een theater dat nog nergens ter wereld vertoond is. Niet op Broadway. Niet op West End. Nee, gewoon ergens in de polder in Nederland. Dat het musicalniveau in ons land hoog is wisten we al, maar dít...! Het is moeilijk uit te leggen, maar je hebt het gevoel in de grootste bios op aarde te zitten, met levende acteurs en actrices voor je neus. Voor wie dan toch naar een kritiekpuntje smacht: het geluidsniveau is niet altijd gelijkwaardig en kan worden verbeterd, ondanks de grote hal.
Het verhaal Soldaat van Oranje, een bewerking van Edwin de Vries, verliest z’n kracht niet door al dit technische geweld. De zaal houdt regelmatig de adem in, de brokken in de keel zijn daar. Maar ook een boosheid om die verdomde Tweede Wereldoorlog kruipt in je lijf als je een gele Jodenster ziet, als een onschuldige mens wordt gemarteld of afgeslacht en je je realiseert dat dit nog maar tientallen jaren geleden mogelijk was. En dat die ‘kopvoddentax’ anno 2010 daadwerkelijk in de Tweede Kamer werd voorgesteld. Dat de Leidse studenten van Minerva tegen het onrecht ingingen, als Engelandvaarders over zee naar Londen vertrokken en vanaf daar zendapparatuur naar Nederland ‘regelden’, is goed voor te stellen. Maar zo’n tijd bracht ook met zich mee dat andere studenten kozen om door te leren, of zelfs overstapten naar de vijand en zich in een nazipak hulden. Wat dat betreft is Soldaat van Oranje een unieke kans voor (middelbare) scholen om een geschiedenles in het theater te organiseren.
Deze musical, of toneel met veel zang, of levensechte film (het is het allemaal) kent een relatief onbekende maar goed gekozen cast. Wie kende Matteo van der Grijn, de hoofdrolspeler als Erik Hazelhoff – Roelfzema? Zijn stem is enigszins beperkt en niet toereikend voor elke musical, maar hij is stoer, heeft een goeie kop en komt uitstekend tot zijn recht in een musical die relatief veel acteerminuten heeft. Loes Haverkort (Eriks vriendin Charlotte) kenden we al wat langer en sprankelt prachtig in haar toch niet vreugdevolle rol. Oren Schrijver draait ook al langer mee en verdient een grote pluim door als Jood een overloper en verschrikkelijke nazi absoluut geloofwaardig neer te zetten. Catherine ten Bruggencate is de meest ervaren actrice. Als koningin Wilhelmina verovert ze, met kleindochter Beatrix op de tribune, de harten van de toeschouwers onmiddellijk. Haar prestatie neigt naar briljant en kan een John Kraaijkamp Musical Award opleveren. En de rest van de cast? Onbekend bij het grote publiek, maar regisseur Theu Boermans heeft dondersgoed geweten wat ie zocht. En dat bij zijn eerste musical.
Terug naar de bijzondere reis langs de decors en filmprojecties (met ouderwets getypte teksten) van zo’n meter of veertig. Bij de eerste tribunedraai ‘wandel je mee’ met Matteo van der Grijn en denk je ‘WTF is dit?’ Maar da’s nog maar het begin van heel veel onwaarschijnlijks. Motoren scheuren met grote vaart langs je heen, bominslagen zijn angstvallig echt (die op Berlijn geniaal vormgegeven). Op het schip naar Engeland schommel je daadwerkelijk mee en voel je dat je zee-benen krijgt. En dan die Noordzee inclusief strand als de Engelandvaarders per bootje proberen het land te ontvluchten... Zo’n 300.000 liter water is gebruikt, de zee heeft een branding (hoe flik je dat?!) en de Engelandvaarders slaan om en komen druipend van het zoute water het strand op kruipen. Oh ja, we zullen niet precies verklappen hoe je bij de landing van koningin Wilhelmina terug in het land daadwerkelijk buiten in de kou komt te zitten om het staatshoofd uit een echte Dakota te zien stappen. Elke producent van Broadway en West End zal naar Nederland komen om dit te aanschouwen. Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties en Roel Vente van Verlinde & Vente deden dit zaterdag al. Het nomineren van decors voor de John Kraaijkamp Musical Awards zou komende keer een lachertje zijn. Er kan en mag er maar één winnen.
Het wordt spannend of het Hollands publiek de weg naar Leiden weet te vinden. Musical komt in Nederland over het algemeen naar de mensen toe. Maar Soldaat van Oranje verdient het. Dat twintigduizend mensen al de try-outs bezochten is een goed teken. De maximale vijf Metrosterren in elk geval voor ‘leuk om heen te gaan?’ En een niet eerder gegeven ‘plus’ voor moed en nooit vertoonde prestatie. Om met z’n allen trots op te zijn. Dááááág Broadway. Dááááág West End.
Speellijst en andere informatie: www.soldaatvanoranje.nl
Maak jouw eigen website met JouwWeb